PROGRAMMA

Klassiek op Zondagochtend - Finalisten Prinses Christina Concours

Klassiek op Zondagochtend - Finalisten Prinses Christina Concours

17 november 2019 om 11:00


Dit concert maakt deel van de Serie Klassiek.

Net als voorgaande jaren begint ons klassieke seizoen met een optreden van winnaars en finalisten van het Prinses Christina Concours. Op deze zondagmorgen zullen de volgende solisten voor u spelen: Yente Lottman (viool) en Niels Jacobs (trombone). Zij zullen worden begeleid door Xenia Evers op vleugel. Daarnaast zal pianist Eduard Preda een optreden verzorgen.

Yente Lottman (2001) werd in 2017 aangenomen op de Sweelinck Academie in Amsterdam. In 2018 won zij het Britten vioolconcours, en behaalde zij de tweede prijs en de publieksprijs bij de regionale finale van het Prinses Christina Concours in Haarlem. In 2019 behaalde zij bij hetzelfde concours een eerste prijs en drong zij door tot de Nationale Halve Finale in Den Haag. Yente heeft mogen soleren met o.a. het Britten Jeugd Strijkorkest, het Monward Consort en Symfonie Orkest Con Brio. 

Niels Jacobs (1999) speelt al sinds zijn tiende jaar trombone. Toen hij veertien was werd hij aangenomen bij het Jeugdorkest Nederland en het Young Trombone Collective. In 2016 werd Niels toegelaten tot de vooropleiding Klassiek Trombone aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij sinds 2017 ook zijn bachelorstudie volgt. In 2018 won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Concours. Hij geeft sindsdien veel concerten: zowel solo, als met het Nymphéas Trombonekwartet, en hij remplaceert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

Xenia Evers (1995) werd op veertienjarige leeftijd aangenomen op de Jong Talent opleiding van de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Zij nam deel aan verschillende concoursen, zowel solo als in ensembles. In de zomer van 2017 heeft ze haar bachelor klassiek piano afgerond aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters.  

Eduard Preda
(2001) werd geboren in Deventer in een muzikale familie. Op vierjarige leeftijd begon hij piano te spelen met zijn vader, de internationaal bekende jazzmusicus Marius Preda. Zijn eerste pianolessen kreeg hij op zesjarige leeftijd van zijn opa in Holten. Eduard was in 2015 en 2016 finalist bij het Florence Concours. In 2018 bereikte hij als enige pianist de finale van het Prinses Christina Concours West 1. Naast zijn klassieke pianostudie, componeert Eduard en improviseert hij graag in diverse stijlen, waaronder jazz. Toen hij twaalf jaar oud was, trad hij op in het Philips Muziekgebouw te Eindhoven samen met jazzpianist Chick Corea in een spontane piano battle. Eduard vervolgt zijn pianostudie volgend schooljaar aan het Berklee College of Music in Boston in de Verenigde Staten.


Het Prinses Christina Concours realiseert al meer dan vijftig jaar concoursen voor jongeren. Jaarlijks doen er zo’n vierhonderd deelnemers aan mee. Veel van de huidige grote namen in de Nederlandse (klassieke) muziekwereld waren ooit deelnemer, finalist of zelfs winnaar van dit concours.


Prijs: € 17,50 (incl. pauzedrankje)

Copyright 2019 Het Postkantoor - Reserveringsvoorwaarden - Disclaimer